Hvad skal dit nytårsforsæt være?

December 10th, 2014

Er du en af dem som laver et nytårsforsæt men aldrig rigtigt kommer i gang alligevel. Måske er det fordi målet bliver for uoverskueligt eller også har du ikke ordentligt gennemtænkt hvad du gerne vil opnå da du sagde dit nytårsforsæt højt. Du er ikke alene om at sætte niveauet højt.  Langt de fleste mennesker ønsker at stoppe med at ryge eller så vil de gerne tabe sig og mindst 20 kg før de bliver tilfredse med resultatet.

Det er store mål og i de fleste tilfælde bliver det kun ved ønsket eller også mislykkes missionen undervejs i forløbet. Skal ens nytårsforsæt lykkes ville det kræve stor planlægning, særligt hvis målet er stort – så som at tabe sig mange kilo.

Men det er jo ikke umuligt. Man skal dog bare være realistisk omkring sit mål og vejen dertil. I sidste ende er det jo kun en selv man snyder hvis ikke man opnår sit mål. Af samme årsag er planlægningen derfor altafgørende for succes.

Hvis du gerne vil tabe dig eller lave en livsstilsomlægning i forhold til din kost, skal du planlægge vejen til målet altså dine handlinger fremfor selve målet. Første skal du gøre dig klart hvor mange kilo du gerne vil af med og dernæst indenfor hvilken periode/tidsramme du vil tabe dig – vær realistisk, det er utopi at satse på at tabe sig 4 kilo om ugen.  Find inspiration til dit vægttab her tab dig let.  

Derefter skal du finde ud af hvordan du gerne vil tabe dig. Skal det kun være gennem kosten du vil lave ændringerne eller skal du også til at dyrke motion. Plejer du ikke at dyrke motion, er det en meget god ide at starte stille og roligt op. Måske er det i virkeligheden bedre at vente med at dyrke motion til du har fået godt styr på din madplan og dit nye formindske kalorieindtag.  Det er vigtig ikke at tage munden for fuld så at sige, for så når man ikke sit mål. Det handler lige så meget om at få små succesoplevelser undervejs som det gør at nå sit mål. Det er en læringsproces og for nogle mennesker en stor omvæltning.

Et andet delmål du bør overveje er om du vil involvere din familie og dine venner. Skal de kun gøres opmærksom på at du vil tabe dig eller skal de medinddrages i for eksempel madlavningen. På sigt skal en eller flere i din omgangskreds måske hjælpe dig med at få dyrket motion.

Men lige meget hvor godt planlagt du er, er det næsten umuligt at styre udenom de følelsesmæssige op- og nedture dit nytårsforsæt vil give dig. Men i stedet for at gå helt ned med flaget så acceptere at det er en naturlig reaktion dit i vægttabsforløb. For det vil ske at vægten ikke viser det tal du havde forstillede dig eller havde regnede med og nogle dage smager den mere fedtfattige mad ikke særlig godt og grøntsagerne er bare noget som skal blive i urtehaven eller dagligvarebutikken.

Men du kan gøre det – lav et mål og lav mange delmål undervejs så opnår du succes. Rigtig god fornøjelse.

Leave a Reply